Hamburger er kjapt og godt, men ikke særlig sunn og "fin" mat. Denne retten er komponert etter en oppskrift jeg fant i en helsemappe et sted. Den har nok mistet noe av den verste sunnheten underveis, men den er blitt mye bedre. Legger du litt arbeid ned i å anrette burgeren og tilbehøret pent på tallerkenen så ser det ganske så staselig ut også!

 

Ingredienser

Mengder er angitt pr. burger. En "vanlig" person vil være ganske mett etter èn slik burger, særlig dersom du er litt raus med tilbehøret.
150 g karbonadedeig
Pepper
Kvitløk
Evt. andre krydder.
Store hamburgerbrød
Hvit/gul ost, gjerne Jarlsberg
Salat
Tomat
Sylteargurk
Kvitløksdressing
Sennep (gjerne grov/sterk type), chilliketchup etc.

 

Framgangsmåte

Ha karbonadedeigen oppi en bolle, kvern oppi pepper (mengde avpasset etter hva du tror gjestene dine tåler + litt til), annet krydder og press oppi litt hvitløk. Jeg bruker èn båt til 450g karbonadedeig (3 burgere - så slipper du å finne fram kalkulatoren). Kna det hele godt sammen, legg deigen over på en skjærefjøl e.l. og del den opp i rett antall biter. Form deigklumpene til burgere. Ikke klem dem for tynne, da blir de gjerne litt tørre når de blir stekt.
Steik burgerene på god varme. Når de er stekt på ene siden snur du dem (selvsagt!) og legger på osten. Rett før burgerene er ferdige, legg på lokk eller noe, slik at osten smelter en smule.

Et tips når det gjelder hamburgerbrødene: Gi dem et lite lunk i brødristeren, sånn at de akkurat blir litt sprø på innsiden. Det blir mye bedre enn å varme dem i microen!
Legg burgeren oppå nedre del av brødet, dryss over litt salat (bruk gjerne en pose ferdigkuttet salat, så slipper du å skjære deg). Legg på en tomatskive eller to og litt sylteargurk (ingen liker sylteargurk, men den hører liksom til). En liten dash med kvitløkdressing, og du kan legge toppen av brødet oppå. Det skal helst ligge litt på snei.

Pynt tallerkenen med litt mere salat (husk litt kvitløkdressing her også). Som tilbehør kan du bruke pommes frites, eller hvorfor ikke slå til med råstekte poteter?

Spises. Gjerne i godt lag.